אודותבנייהתעשייה ותעסוקהמוקדי ענייןחינוךתרבות ותיירותיצירת קשר
שמה של יקנעם לקוח מהפסוק מספר יהושע י”ב כ”ב: ”מלך קדש אחד מלך-יקנעם לכרמל אחד”. יקנעם הוקמה לאחר מלחמת העצמאות כמעברה בסמוך למושבה יקנעם. המעברה הפכה לעיירת פיתוח אשר בשנת 1967 הוכרזה כמועצה מקומית וב- 2006 הוכרזה כעיר.
ליקנעם עילית עתודות קרקע ניכרות לבנייה, ומאז סוף שנות ה־90 היא נמצאת בתנופת בנייה ושילשה את מספר תושביה.
קיים פארק היי טק עם כ-120 חברות לאומיות ובינלאומיות ובעל מחזור שנתי של כשישה מיליארד דולר. כמות העובדים הינה כ-8000. כ- 50% מהחברות הינן חברות רפואיות והפארק משווק כמרכז חדשנות רפואית. בנוסף נבנה פארק לואו-טק משלים אשר משותף ליקנעם, מגידו, עוספייה ודליית אל כרמל. מקום התעסוקה העיקרי בעיר היה מפעל המתכת ”סולתם” שעסק בייצור מרגמות, כלי מטבח ועוד. במהלך השנים התכווץ המפעל עקב הפסקת ייצור המרגמות ואת מקומו כמוקדי תעסוקה תפסו מפעלי ההיי-טק הממוקמים בפארק התעשייה ובנוסף על פארקי התעשייה, בעיר יש את קניון ביג, ומרכז G וכן עוד עשרות עסקים.
בעיר עשרות פארקים. בין הפארקים המובילים יש את פארק בריכות נחל קרת עם פינת חי, אליו מגיעים דרך קבע מבקרים מכל הארץ, פארק אתגרי פאמפטרק, פארק הסיטי לילדים, פארק חבלים ומזרקת המפל הצבעונית. בעיר שבילי הליכה ורכיבה על אופניים.
יקנעם היא עיר חינוך מובילה, זוכת פרס החינוך הארצי פעמיים והפרס המחוזי עוד פעמיים. בעיר שישה בתי חינוך יסודיים, חטיבה ותיכון ולמעלה מ-50 גני ילדים. מערכת החינוך בעיר מונה כ-4500 תלמידים בגילאי 3-18 ומיושם בה חזונו של ראש העיר לרצף חינוכי מהגיל הרך ועד לי"ב וקיימת קריית חינוך עם רצף חינוכי. בעתיד מתוכננת הקמת מכללה או שלוחה אוניברסיטאית ומקודמת תכנית בשיתוף עם אוניברסיטת חיפה ועם רשת אורט ישראל לסיום י"ב כיתות באחת עשרה שנים, תואר ראשון בשנתיים וגיוס לצה"ל. התכנית טרם אושרה.
יקנעם היא עיר תרבות מובילה. בעיר היכל תיאטרון אזורי מפואר עם מיטב הסדרות, ההצגות והמופעים. המנויים נהנים משבע סדרות וישנן גם סדרות לילדים. בעיר מופעים לתושבים לאורך השנה כולה. לתל יקנעם היסטוריה ומורשת מפוארת. מיקומו של התל על צומת דרכים ראשי ותנאי המחיה סביבו מוכיחים שאנשים רבים וחשובים כגון: יהושע ודוד המלך עברו כאן. מעבר לכל חומה ומאחורי כל אבן מסתתרים סיפורים שלמים. האבנים הן עדות למה שהתרחש כאן לפני מאות ואלפי שנים. התל מהווה מוקד משיכה לתיירים וטיילים רבים. עיריית יקנעם בשיתוף רשות העתיקות משקיעה מיליוני שקלים בשימור השרידים בראש התל, שחזור ביצורים, הכשרת שבילים ועוד, מתוך מטרה לפתח את האתר ולהפוך אותו לאתר תיירותי ממדרגה ראשונה, וביקור חובה לכל תייר וטייל באזור. כבר כיום כל המשלחות והאישים שמבקרים ביקנעם פוקדים את התל ומעידים על חווית היסטוריה עצומה. כחלק מפיתוח התל יוצבו בו עמדות הסברה בהן ניתן יהיה לשמוע על ההיסטוריה של המקום, לצפות בסרט אורקולי שיתורגם למספר שפות, ולסייר במרכז מבקרים חדש ובמוזיאון שיוקם במקום. בנוסף לכך, בתל עתיד להיבנות אמפיתיאטרון שיוכל לאכלס אירועים יישובים ובית ספריים מובילים עם עד 500 משתתפים. תכנית לבניית רכבל ומסעדה קטנה כבר מוכנה, והיא צפויה לצאת אל הפועל בעתיד הקרוב.